Atelier dedicat promovării tradiţiilor pascale româneşti

Sâmbătă, 25 aprilie 2015, LSRS Franța a organizat un atelier de creaţie dedicat promovării tradiţiilor pascale româneşti.

ICR Paris a sprijinit acest demers, punandu-ne la dispoziţie sala pentru desfăşurarea evenimentului, iar magazinele de produse romanesti Chez Miha si Délices de Carpates ne-au oferit cateva produse care ne-au amintit de gustul de acasa.

Cum sărbătoarea Paștelui nu poate trece neobservată, ne-am propus anul acesta, ca prin organizarea acestui atelier de încondeiere a ouălor, să împărtăşim publicului francez câteva dintre valorile noastre tradiţionale prin promovarea identităţii culturale româneşti.

Atelierul a debutat prin informarea participanţilor cu privire la sărbătoarea Paştelui şi semnificaţia ciocnirii ouălor roşii, a slujbei din noaptea de Inviere şi a formulelor de salut utilizate de creştini de la Paşti până la Inălţare (la 40 de zile dupa Paşte) “Hristos a înviat !”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.

Participantii la acest atelier au dat dovada de multă răbdare, inspirație și imaginație. În amintirea faptului ca in folclorul românesc, oul este un element simbolistic, considerat un reper al vieții și al învierii, fiecare dintre ouale pictate in cadrul acestui atelier are propriul personaj, propria poveste.

Puteți vedea în imaginile de mai jos entuziasmul și bucuria participanților de a fi pentru câteva ore “mesteri populari”. Cele mai frumoase creații au fost premiate, iar locul I a fost obținut de oul LSRS Franța.

Va așteptăm să participați la următoarele evenimente pe care LSRS Franța le pregătește !

Echipa LSRS Franţa