Stresul – un factor periculos în viaţa studenţilor. Cum gestionăm stresul în timpul sesiunii ?

sAILORSCLUB (1)

Condiţiile de viaţă, situaţia socială, starea de sănătate sau problemele emoţionale sunt factori care pot cauza oricărui student evoluţia unei stări de stres. În timpul studiilor şi mai ales în perioada sesiunii, studenţii se confruntă cu un efort intelectual deosebit, fiind nevoiţi să facă faţă multor provocări prin natura cerinţelor academice care li se impun. În aceste condiţii, incapacitatea de a gestiona timpul şi volumul de studiu individual şi teama de a nu obţine note mulţumitoare la examene, genereză situaţii stresante pentru un număr tot mai mare de studenţi.

Psihologii susțin că studenții trec prin stări de anxietate determinate de modul în care abordează perioada examenelor, asupra căreia proiectează sentimente de teamă, din cauza fricii unui eșec ce ar putea avea consecinţe nedorite asupra viitorului lor. Astfel, pentru a îndepărta stresul din timpul sesiunilor, este indicat ca studenții să aibă încredere în forțele proprii, să îşi organizeze programul astfel încât sa aibă suficient timp pentru a se pregăti şi mai ales să păstreze o perspectivă optimistă în ciuda tuturor obstacolelor pe care le întâlnesc în acest proces de studiu.

Iată câteva soluţii eficiente pentru a gestiona stresul în sesiune :

  • Practicarea unei activităţi fizice în fiecare zi (sportul oboseşte hormonii stresului)
  • Alimentaţia corespunzătoare (pentru ca organismul să funcţioneze la capacitate maximă se recomandă consumul de alimente bogate în magneziu şi vitamina B : cereale integrale, legume şi fructe, lactate, peşte, nuci, fistic, migdale, ciocolată neagră etc ; se recomandă de asemenea evitarea consumul excesiv de cafea şi energizante, care pot afecta în mod negativ sistemul nervos)
  • Organizarea spaţiului în care învăţaţi şi în care petreceţi cel mai mult timp (pentru o bună condiţie mentală ordinea este vitală)
  • Acordarea unui timp suficient pentru odihnă (păstrarea un program regulat de somn de 6-8 ore în fiecare noapte pentru că somnul influenţează starea noastră de spirit)
  • Asistenţă şi suport moral din partea familiei, profesorilor si prietenilor
  • Evitarea presiunilor exterioare de orice natură
  • Stăpânirea calmului (este gresită percepţia prin care asociem calmul cu slăbiciunea ; au contraire, calmul reprezintă leagănul puterii)

Dacă nu reuşim să îl gestionăm, stresul în timpul examenelor poate deveni un adevărat handicap.  Studiile de specialitate au demonstrat ca doi studenţi cu acelaşi nivel intelectual şi care au acordat acelaşi timp învăţatului în sesiune, nu vor obţine aceeaşi notă la un examen. Departajearea lor se va face în funcţie de cât de bine îşi vor gestiona emoţiile şi stresul în timpul examenului.

În concluzie, nu lăsaţi stresul să vă doboare, nici în sesiune, nici în oricare alt moment al vieţii voastre pentru că altfel nu veţi putea fi în măsură să acţionaţi cu luciditate şi nu uitaţi că stresul duce la sedentarism care este una dintre cauzele obezităţii ! Iar pe lângă efectele asupra stării emoţionale, care pot transforma un student încrezător în propriile forţe şi plin de viaţă într-un tânăr capricios şi în permanenţă dezamăgit de acţiunile lui, persistenţa situaţiilor stresante poate afecta de asemenea sistemul imunitar şi organele vitale.

Ana-Maria Antonie

_ _

Despre autor :

Ana-Maria Antonie este licenţiată în comunicare şi studii de media la Universitatea Paris 3 Sorbonne Nouvelle şi absolventă a două programe de master în relaţii internaţionale şi diplomaţie la Institutul de Relaţii Internaţionale şi Strategice IRIS Sup’ din Paris şi în comunicare şi managementul informaţiei la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Este vice-preşedintă 2017/2018 a Clublui Rotaract Paris Haussmann şi coordonatoarea filialei Franţa a Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), iar în această calitate a contribuit la dezvoltarea comunităţii studenţilor români din Franţa şi a derulat numeroase proiecte de informare despre oportunitățile academice din străinătate, integrare a noilor studenţi români în comunitatea românească din Paris, organizare de evenimente de networking între studenții și absolvenții din reţeaua LSRS, dar şi de promovare a turismului, culturii şi tradiţiilor româneşti în Franţa.