March 23, 2015

Comunicate de Presa

 

LSRS Franta sarbatoreste venirea primaverii printr-un atelier de creatie dedicat Martisorului

Totul a pornit din dorinta de a împleti tradiţia si conservarea acesteia in randul tinerei comunitati a studentilor si absolventilor romani din Paris. In plus, am vrut sa împărtăşim şi cetatenilor francezi, aceast frumos obicei, reprezentantiv pentru identitatea noastra culturala.

atelier Consideram ca prin acest proiect am reusit sa contribuim, raportat la posibilitatile noastre,  la păstrarea  tradiţiei româneşti, legată de semnificaţia mărţişorului în cadrul  tinerei comunitati de  studenti si absolventi romani din Paris. Mai mult am  reusit promovarea şi împărtăşirea  acestei tradiţii, in randul reprezentantilor  societatii franceze, care au primit martisoarele  create si carora le-a fost explicata  legenda acestei traditii stravechi.

  Totodata, ne-am bucurat sa organizam acest eveniment alaturi de tinerii romani voluntari   in cadrul Asociatiei NEPSIS. 

  In urma acestui eveniment a rezultat o noua serie de proiecte LSRS Franta, organizate in

 jurul principalelor traditii romanesti, seria de ateliere de creatie “Les Traditions Roumaines”.

LSRS Franta a implinit 3 ani! 

Dorim sa impartasim cu voi cateva imagini de la sarbatorirea a 3 ani de la crearea LSRS Franta. Profitam de aceasta ocazie pentru a va transmite mai multe multumiri pentru sprijinul si increderea investita in filiala noastra.

Echipa LSRS Franta multumeste tuturor celor care in ultimii 3 ani si-au adus aportul la crearea si dezvoltarea filialei, astazi un model in cadrul LSRS. Ne gandim, in primul rand, la cele 4 generatii de voluntari care formeaza sau au format parte din echipa de coordonare, dar si la colaboratorii nostri precum dl. Vasile Tomoiaga, Dragos Preda, Prof. Cicerone Rotaru, Florin Paun, etc.

tort Multumim mediului asociativ romanesc din Franta cu care colaboram si care conteaza pe  noi, care raspunde la apelurile noastre. Amintim si asociatia franceza Croissy-sans-  Frantieres si Clubul EntRO, partenerii nostri din cadrul TB LSRS Viseu 2014 si Festivalul  PicturaMusica.

Transmitem multumiri si zecilor de tinerii din comunitatea romanesca care ne sunt alaturi  la fiecare eveniment si care de multe ori pun umarul si ajuta la buna desfasurare a  activitatilor.

Nu uitam de sprijinul, aprecierea si increderea pe care o au in noi alte filiale LSRS,  Consiliul Director LSRS si multi Alumni LSRS care ne sunt alaturi: Tianu, Dan, Adina, etc.

Si nu in ultimul rand, multumim dragului nostru Mihai Precup, coordonator al filialei pe durata anului 2012, care, alaturi de Alexandru Urdas, Alina Bota si alti tineri minunati, incepea aceasta aventura, pe data de 15.12.2011.
De atunci si pana astazi, LSRS a devenit mai mult decat o activitate extracurriculara: un mod de viata!

LA MULTI ANI IMPREUNA! Merge inainte si doar inainte!

Concert – spectacolul de incheiere al Festivalului PicturaMusica

Pe data de 7 decembrie, in auditoriumul Espace Chanorier, a avut loc spectacolul de incheiere al Festivalului PicturaMusica.

concert Spectacolul de muzica clasica si canto, a fost sutinut, in fata salii pline, de catre:
– Cristina Ardelean (Mezzo-soprana),
– Vlad Crosman (Bariton),
– Nicolas Chevereau (Pian),
– Jérôme Boutillier (Bariton),
– Élodie Roudet (Clarinet)
– Sonia Koch (Harpa)
– Scoliile de muzica din CROISSY si KUSEL

Multumim in special artistilor pentru extraordinarele momente pe care ne-au facut sa le traim.

Multumim si spectatorilor care, la fel ca si in seara spectacolului folcloric, au participat in numar mare.

PicturaMusica – ansamblurile folclorice din Auvergne (Franta) si cel al Maramuresului, impreuna cu Ana-Maria Tomoiaga si Grupul Iza

O imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte.

folclor Sambata, 29 noiembrie, la Auditorium de l’Espace Chanorier, ansamblurile folclorice din  Auvergne (Franta) si cel al Maramuresului, impreuna cu Ana-Maria Tomoiaga si Grupul  Iza, au facut sa ne treaca fiori de bucurie.

Am dat un exemplu viu despre modalitatile in care barierele interculturale pot fi doborate,  de cum putem construi  impreuna si de cum putem fi noi insine schimbarea pe care ne-o  dorim in Europa.

Felicitari membrilor Croissy sans Frontières, LSRS Franta, Club Entro, primarilor din  Altenglan, Croissy-sur-Seine si Viseului de Sus si tuturor participantilor, in special  campioanei noastre olimpice Andreea Raducan pentru onorarea invitatiei.

Multumim si pentru HORA EXTRAORDINARA care, pe ritmuri “morosenesti”, a unit nemti, francezi si romani, mana de mana! atat la spectacol cat si la cina de dupa, unde 160 dintre noi am continuat aceasta extraordinara seara.

Fête de la Rentrée

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) filiala Franta si Ambasada Romaniei in Franta au avut deosebita placere de a organiza impreuna si in acest an, pe data de 30 octombrie, cea de-a treia ediţie a sărbatorii inceputului de an universitar, « Fête de la Rentrée ».

La petrecerea din acest an au trecut pragul Ambasadei Romaniei in Franta aproximativ 300 de tineri carora le multumim pe aceasta cale pentru participare. A fost o mare plăcere să vă întâlnim într-un număr atât de important și să petrecem împreună o seară minunată cu muzică românească şi gustări tradiţionale!

FR Reusita petrecerii se datoreaza in egala masura si sprijinului primit de la sponsorii acestui  eveniment – Délices Carpates, Chez Miha, Clubului EntRO si Tarom – a căror contribuție a fost  esențială în realizarea unei imagini cât mai apropiate a „gustului” de acasă. Atmosfera și buna  dispoziție au fost asigurate de către dj-ul Ionuț Zima căruia îi suntem recunoscători pentru atenția  acordată în selectarea fondului muzical, dar și de fotografilor care și-a dedicat timpul imortalizând  momentele speciale din această seară.

– Benedict Both (http://benedictphotographie.weebly.com/)
– Zsolt Mathe (https://www.facebook.com/zsolt.mathe?fref=ts)

Mulțumirile noastre se îndreaptă, de asemenea, și către cei care nu fac parte din echipa de  voluntari LSRS, dar care ne-au ajutat și ne-au fost alături în pregătirea evenimentului: Cristina      Chiș, Dan Cosma, precum și tinerilor de la asociaţia NEPSIS.

In organizarea evenimentului ne-am bucurat si in acest an de sprijinul Ambasadei României la Paris careia ii adresam multumiri speciale pe aceasta cale pentru gazduirea acestui eveniment dedicat tinerilor, precum si pentru toată susținerea și înțelegerea aratata fata de prezenta unui numar impresionant de tineri in spatiul Ambasadei.

Pentru că a devenit deja o tradiţie să ne întălnim la începutul toamnei, vă aşteptăm cu mult drag si anul viitor. De asemenea, vă invităm să luaţi parte şi la evenimentele viitoare marca LSRS Franta, iar dintre acestea va reamintim in mod special de festivalul Pictura-Musica, care va avea loc pe data de 29 noiembrie la Chateau Chanorier din Croissy-sur-Seine.
Ne puteţi contacta oricand pentru a ne cunoaşte mai bine sau pentru a deveni voluntar al Ligii Studentilor Romani din Strainatate – Filiala Franta.

Pentru mai multe evenimente puteti consulta pagina noastra de Facebook: Liga Studentilor Romani din Strainatate – Filiala Franta