March 25, 2015

Cazare

cazareFormalitatile legate de cazare prezinta unele particularitati in comparatie cu procedura pe care un student roman trebuie sa o urmeze pentru a obtine un loc de cazare in caminele studentesti din Romania.

Unde mã pot caza în Franţa ?

În cãminele studenţeşti din Franţa, dar în special în cele situate în zona parizianã, locurile de cazare sunt limitate, iar cererea din ce în ce mai mare. În aceste condiţii, cea mai eficientã metodã este de a cãuta din timp o locuinţã. Gãsiţi mai jos cele mai accesibile variante pentru studenţi:

a). Reşedinţele universitare CROUS (Centre régional des œuvres universitaires et scolaires) sunt caminele propuse, la începutul anului universitar, de cãtre universitãţile gazdã. În Franţa nu toate universitãţile dispun de astfel de reşedinţele pentru studenţi. Anul acesta reţeaua CROUS pune la dispoziţia studenţilor 56 de reşedinţe universitare cu aproximativ 6.000 de locuri de cazare doar în Paris. În aceste reşedinţe sunt admişi, in mod prioritar :

 • studenţii bursieri;

 • studenţii strãini bursieri ai Guvernului Francez prin Campus France;

 • studenţii veniţi în Franţa printr-un program internaţional de mobilitate;

 • studenţii cu handicap;

 • studentii al caror domiciliu este situat la o distanta mare sau foarte mare de locul de studiu.

Actionati pana pe 30 aprilie !

Pentru a solicita un loc de cazare într-o reşedinţã CROUS, studenţii trebuie sa faca o cerere constituind un dosar social – DOSSIER SOCIAL ETUDIANT (DSE), care trebuie trimis împreunã cu toate celelalte documente justificative, între 15 ianuarie şi 30 aprilie. Cererea se completeaza direct pe site-ul serviciului social studenţesc CNOUS-CROUS : https://dse.orion.education.fr/depot/ pentru a putea beneficia de un astfel de loc de cazare, la începutul anului universitar viitor, 2015-2016.

Pentru mai multe informatii, puteţi accesa direct site-ul CROUS: http://www.crous-paris.fr/article.asp?idcat=AADB

b). Reședințe private pentru studenţi. În funcţie de condiţille de cazare impuse, anumite reşedinţe cer un garant, adică o persoană care lucrează în Franța și care poate garanta pentru student cã nu va avea probleme cu întârzierea plãţii chiriei.

Parteneriat LSRS Franta – Résidence Buttes Chaumont

In baza acestui parteneriat, Rezidenta privata Buttes Chaumon, pune la dispozitie studentilor si absolventilor din reteaua LSRS, studiouri de 17 m2.

Principalele avantaje sunt:

 • conditii de acces lejere, in baza parteneriatului cu LSRS care garanteaza pentru membrii sai, deci nu mai este necesara gasirea unui garant;

 • se va percepe o singura luna de garantie pe langa plata primei luni;

 • pret 495 de euro pe luna si posibilitate CAF;

Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ne scrieti pe adresa: contact@fr.lsrs.ro

Pentru alte variante de resedinte private puteti consulata site-urile de specialitate care propun reședințe private pentru studenţi în toate marile oraşe din Franţa:

c). Inchiriere apartament sau garsonierã (studio) :

Pentru a închiria un studio sau un apartament, în primul rând aveţi nevoie de un garant, adicã o persoanã a cãrei naţionalitate poate fi francezã sau românã şi care are salariul net de trei ori mai mare decât chiria pe care trebuie sã o plãtiţi (va demonstra cu fişele de salariu). Dacã apelaţi la serviciile unei agenţii imobiliare, timpul în care veţi gãsi un loc de cazare va fi mult mai scurt, dar veţi plãti agentiei un comision cu o valoare egala cu a primei luni de chirie, sau aproximativ 80% din chiria pe o luna, in functie de agentie.

Site-uri cu anunţuri imobiliare:

d). Colocation (apartament/studio in comun):

Presupune ideea de a incheia un apartament impreuna cu alti tineri, cunoscuti in momentul inchirierii sau necunoscuti.

Grupuri pe Facebook care propun anunţuri de închirieri şi colocation :

 • PARIS : Location d’appart, echange, colocation !

 • Plan appart/coloc à Paris

 • Colocation à Paris

 • Colocation sur Paris

 • PARIS – Caut chirie, ofer locuinta, spatii comerciale (grup de români).

Cateva exemple de oferte de cazare in Paris, Lyon si Orleans :

 • inchiriere apartament 2 camere 35 m² Paris 15ème (100 m Parc Brassens) – 850 € utilitati incluse;

 • inchiriere studio 26 m² Lyon 8ème 485 € + 50 € utilitati incluse;

 • inchiriere studio 25 m² Orleans 370 € + 90 € charges utilitati incluse.

CAF – ajutorul pentru locuinţã – www.caf.fr

Casa de Alocaţii Familiale (CAF) este o instituţie prin care statul francez vine în ajutorul celor care nu au venituri sau au venituri reduse, oferindu-le un ajutor lunar pentru plata chiriei. Aceasta alocaţie se calculeaza pentru fiecare persoanã, in funţie de situaţia socialã, de venituri, de amplasarea şi mãrimea locuinţei în care stã. Alocaţia CAF poate varia între 80 € şi 250 €.