March 25, 2015

Intrebari / Raspunsuri

Întrebări frecvente legate de studiul în Franța

Prestigiul mediului academic francez rămâne incontestabil, tu ai vrea să studiezi într-una din universitățile sale?

 LSRS Franța îți oferă cadrul specific de orientare al parcursului tău academic. Pentru a intra în contact cu rețeaua de membri LSRS, te invităm să te înscrii pe www.lsrs.ro

1. Ce este Liga Studentilor Romani din Strainatate ?

FAQ

2. Cum aplic la o universitate franceză ?

 http://wiki.lsrs.ro/index.php/Infostud/Fran%C8%9Ba

3. Cum îmi pregătesc venirea în Franța?

 http://wiki.lsrs.ro/index.php/Infostud/Fran%C8%9Ba#Acomodarea_.C3.AEn_Fran.C5.A3a

4. Am nevoie de un certificat de limba franceză?

 În general,fiecare universitate are specificat în condițiile de admitere dacă ai nevoie de un certificat de limba franceză gen DALF, sau dai un test la universitatea în cauză și ți se eliberează un atestat de limba franceză.

5. Ce se întâmplă dacă nu știu foarte bine limba franceză?

 În caz că nu știi foarte bine limba franceză, dar totuși te tentează ideea de a studia în Franța, există în aproape toate universitățile program de limba franceză pentru studenții străini aplicată la domeniul de studiu. La finalul anului universitar se eliberează un certificat de asiduitate.

Sau poți apela la cursuri organizate în primăriile diferitelor orase, ca de exemplu:

Cursuri de limba franceză pentru adulți: primaria Parisului organizează, printre multe alte cursuri, și ore de limba franceză. Prețul variază în funcție de nivel și durată: de la 20 la 163 euro. Mai multe informatii găsești pe site-ul: http://www.cours-municipal-d-adultes-cma.cma-paris.org/formation/langue-francaise/francais-langue-etrangere-public-non-francophone sau în cadrul unor instituții specializate, precum http://www.alliancefr.org/etudiants-individuels

6. Care sunt taxele de scolarizare?

 În funcție de tipul de unitate de învățământ, taxa de scolarizare variază. Astfel, dacă ești student al unei universități de stat, singura taxa pe care o vei plati este cea de școlarizare, care se ridica la aproximativ 200 euro/an (licența), 245 euro/an (master), sau 372 euro/an (doctorat). În cazul în care ești acceptat ca și bursier pe criterii sociale, taxa de înscriere ți se rambursează, valabil pentru licența și master – vezi mai jos burse, ajutoare si finanțări.  În schimb, într-o școală de comerț privată, prețurile sunt în jur de 5.000 euro pe an, deseori in functie de prestigiul acesteia, dar si de nivel formarii dorite (licenta, master, MBA), costurile pot depasi suma de 10.000 euro pe an.

 Școala de comert sau universitate?

În Franța, școlile private de comerț sunt foarte curtate, așa că între aceste școli și universități a început să fie o adevarată concurență în ultimii ani. O scurtă comparație cu părțile bune și rele ale celor două tipuri de unități de învățământ găsești aici:

 http://www.finance-etudiant.fr/conseil-formation/universite-ou-ecole-de-commerce.html

7. Care este sistemul de notare in Franta ?

 În Franța, notele sunt cuprinse între 0 si 20. Fiecare universitate are politica ei de control, însă cele mai multe unviersități impun prezența obligatorie și un control continuu. Astfel, daca ai mai mult de 2 absențe, sunt șanse mari să fii obligat sa validezi materia la restanțe, care aici sunt în jurul lunii iunie.

Conform grilei de echivalare din Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Legi, Decrete, Hotărâri și alte Acte, Anul 180 (XXVI)-Nr.118, 16 februarie 2012:

Notele mai mici decât 10 sunt în România notele de la (1 la 4 ), între 10,00-10,49 este nota de trecere, deci 5, între 10,50-10,99 în Franța este nota 6, între 11,00-11,49 corespunde cu 7, între 11,50-12,49 corespunde cu 8, între 12,50 si 14,49 corespund cu nota 9, între 14,50-20,00 corespunde cu nota 10 in România.